Brød

Print opskrift
Det italienske køkken

 'Ciabatta' betyder tøffel og hentyder til den facon, brødet får på bagepladen.

Ciabatta


Der anvendes: Til 2 stk.

  • 25 gram gær
  • 3 dl koldt vand
  • 500 gram fint hvedemel (pizzamel)
  • 1 dl jomfruolivenolie
  • 2 tsk. fint salt

Fremgangsmåde:

1: Opløs gæren helt i det kolde vand i en stor skål. Hæld ca. halvdelen af melet i og slå det sammen til en glat masse; slå luft i dejen i nogle minutter (3 min. på maskine, 5 min. med hånden). Dejen skal blive meget elastisk. Dæk skålen med film og lad dejen hæve ved stuetemperatur i godt to timer, til den er hævet til 3-4 dobbelt størrelse og er fuld af bobler. (Skålen skal være så stor, at dejen ikke når filmen).

2: Slå dejen ned og tilsæt olie og salt. Ælt derefter resten af melet i dejen; men ikke mere end, at dejen er blødere end til et normalt brød. Konsistensen skal være sådan, at dejen lige akkurat kan hældes langsomt ud af skålen. Dæk skålen med film og lad dejen hæve til dobbelt størrelse ca. 1 time.

3: Kom bagepapir på en plade. Skær forsigtigt med en skarp kniv dejen i to dele. Hæld meget forsigtigt den ene del ud på tværs af pladen og derefter den anden (hold i første omgang den anden halvdel af dejen tilbage med en fadskraber eller et smurt grydelåg). Det er vigtigt, at luftboblerne i dejen ikke bliver forstyrret for meget, da det er meningen, at brødet skal være meget grovporet. Sigt lidt mel over brødene og lad dem efterhæve en time til den danner grove bobler eller til dobbelt størrelse.

4: Bag brødene - gerne i fugtig ovn ved 220 grader i 30-35 min., til de er gyldne og lyder hule, når man banker dem under bunden. Lad dem køle af på bagerist.