Valnød


Valnødden tilhører valnøddefamilien (Juglandaceae). Den kommer fra Lilleasien, hvor den stadig findes vildtvoksende. Herfra har den bredt sig til Sydeuropa, og videre til USA.

Til Asien har valnødden bredt sig via Iran til Kina. I dag er Kina, USA og Tyrkiet de største producenter af valnødder.

Valnøddetræet er et højt træ med en regelmæssig, bred krone. Hanblomsterne sidder i lange, grønne ranker, mens hunblomsterne sidder i grupper på 3. Frugterne er grønne, hvis ydre kødfulde lag revner ved modningen og derved frigør nødden.

Skallen er lys brun, ru og tydelig todelt. Kernen indeni er uregelmæssig og omgivet af en lys hinde.

Valnødder bliver hurtigt harske og bitre i smagen.

Betydning i kosten
Valnødder indeholder meget fedt og er derfor meget energirige. Energiindholdet er lidt mindre end i de fleste andre nødder.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring er ved 0-1 grader og 80-90 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er omkring 8 mdr. 

Sæson
September-oktober

Konserveringsformer

Valnødder er modne, når de falder ud af den grønne frøkapsel, omkring oktober. Umodne valnødder plukkes omkring 20. juli.

Tørring
Valnødder kan lægges i et net eller i nylonstrømpe og hænges enten i et køligt, velventileret rum eller udendørs under taghænget. Husk at ryste nettet ind i mellem, for at undgå mug.

Nødderne må ikke opbevares særligt længe ved stuetemperatur, hvor luften er tør. Dette vil medføre, at kernerne skrumper ind.

Dybfrysning
Friske, knækkede nødder kan fryses. De lægges enkeltvis på en bakke og stilles i fryseren. Når kernerne er frosne hældes de over i en pose og lægges tilbage i fryseren.

Syltede, grønne valnødder

  • 1 kg umodne valnødder
  • 750 g sukker 4 dl vand
  • 0,5 flaske brun rom

De nyplukkede valnødder gennemprikkes tæt med en grov nål. De lægges i koldt vand i 12-14 dage. Vandet skal skiftes hver dag. Den sidste dag koges de under låg til de er møre, afdryppes og lægges over i et glas. En lage koges af sukker og vand, hældes over nødderne og omrøres dagligt i en uge. Herefter sis lagen fra og koges i ca. 15 min med et stykke kanel eller en stang vanilje. En flaske rom tilsættes og den varme lage hældes over nødderne.

Kryddersnaps
10 grønne valnødder skæres i kvarte og lægges i en flaske Brøndum. Snapsen skal træk i 3-4 måneder og vendes af og til. Valnødderne sis fra og flasken stilles til klaring i ca. en uge, hvorefter filtreres snapsen.

Farven skifter fra grønlig over sort til gylden.