Thymus spp. 

timian

Timian 


Timian hører til læbeblomstfamilien (Labiatae). Det er flerårige planter, der fortrinsvis vokser i landene omkring Middelhavet. Timian er også vildtvoksende i Danmark-

Have-timian (Thymus vulgaris) sælges i potter og enkelte steder også afskåret i bundter.

Ligesom salvie og rosmarin har timian en gennemtrængende smag. Den bør derfor bruges i små mængder. Bladene og de friske skud klippes, lige før planten blomster. Et enkelt skud er nok til en ret.

Den anvendes i fede retter. Til gule ærter er timian uundværlig, men den er også god i løgsuppe, andre supper, kartoffelretter, krydderfedt, til oksekød og i kryddersnaps. Timian anvendes også til hostesaft.

Citron-timian (Thymus citriodorus) er en bredbladet timiantype med duft og smag af citron. Den sælges i potter og kan anvendes som anden timian, men er særlig velegnet til fisk og æg.

Timian koges med i en ret.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10 grader og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed.

Sæson
Januar-december

Konserveringsformer

Tørring
Klip hele stilke af planterne, buketter hænges til tørre et solrigt, ventileret sted. Tørret timian opbevares i tætsluttende dåser eller glas.

Dybfrysning
Skudspidserne klippes af umiddelbart før blomstring og nedfryses i passende portioner.