Tidselolie 

 

 Tidselolie


Tidselplanten kommer oprindeligt fra Egypten. Den dyrkes i dag som olieplante også i Asien og Centraleuropa. Tidselolie bliver udvundet af frøene fra tidselplanten. Disse har en linolsyreindhold på 75%, hvilket er det højeste kendte indhold af denne fedtsyre i en olie.  Koldpresset tidselolie har en stærk særpræget smag. Det meget høje indhold af flerumættede fedtsyrer gør den uegnet til varmt brug, og olien harsker let, hvis den bliver udsat for lys og ilt. Tidselolie er bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.

Fedtsyrefordeling for tidselolie:

  • Mættede fedtsyrer: 9 gram pr. 100 gram = 9% af fedtsyrerne.
  • Enkeltumættede fedtsyrer: 12 gram pr. 100 gram = 13% af fedtsyrerne.
  • Flerumættede fedtsyrer: 74 gram pr. 100 gram = 78% af fedtsyrerne.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og tidselolie har en god fordeling af fedtsyrer, idet den indeholder en stor andel enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken.