Curcurbita pepo 

Opskrifter med squash

Squash kaldes også courgetter og er samme produkt.

squash

Squash 


Courgetter kendes også under betegnelserne squash, zucchini og minigræskar, og de fire navne er af henholdsvis fransk, engelsk, italiensk og dansk oprindelse. Den tilhører græskarfamilien (Curcurbitaceae) og omfatter flere arter, hvor mandelgræskar (Curcurbita pepo), der i form varierer fra aflang til fladrund, er den vigtigste.

Courgetten stammer fra Sydamerika, hvor den er blevet dyrket af indianerne, længe før europæerne kom dertil. Det engelske navn er også af indiansk oprindelse. I Danmark har courgetten været kendt i 30-35 år, men det er først fra begyndelsen af firserne, at der har foregået en erhvervsmæssig dyrkning af betydning.

Courgetten er den umodne græskarfrugt. Hvis man lader courgetten udvikle på planten, bliver den til et almindeligt græskar. Courgetter findes nu i en mængde former og farver, men som handelsvare er det den aflange, mørkegrønne type, der har slået bedst an. Dog nyder den kuglerunde Zappalitos også nogen popularitet.

Dhudi (Lagenaria siceraria), også på dansk kaldet flaskesquash, er en af de få grønsager, der har været almindelig i både den gamle og den nye verden før opdagelsen af Amerika. Man regner med, at dhudi stammer fra Afrika. Man har vist, at frugterne fra dhudi kan svømme i havvand i op til 8 måneder, uden at frøene mister spiringsevnen. På denne måde regner man med, at dhudi er blevet spredt fra Afrika til andre verdensdele. Fra fund i Egypten, Mexico og Peru ved man, at dhudi disse steder har været kendt i 5000 år.  Frugterne er aflange, noget pæreformede og kan blive op til én meter lange. Skindet er lysegrønt og glat, kødet er fast og lyst med mange lyse kerner. Som andre courgetter har dhudi en meget neutral smag, men måske nok lidt kraftigere end de almindelige courgetter. Ved ombinding af den uudvoksede frugt kan man forme den modne frugt. Frugten har mest været dyrket for sin hårde skal, som anvendes som beholder o.lign.

Chayote (Sechium edule) stammer fra Mexico og Mellemamerika og var en almindelig grønsag hos aztekerne. Nu findes den vidt udbredt i de tropiske områder verden over. Chayote er pæreformet med længdegående furer. Skindet er oftest glat og grønt, men kan også forekomme med lange torne. Frugtkødet er hvidt. Chayote adskiller sig fra de andre courgetter ved at rumme en enkelt lidt større, flad kerne i midten af frugten. Smagen er neutral. Frugtkødet indeholder en klæbrig saft.

Betydning i kosten
Courgetter hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. 

Typiske fejl
Frøudvikling, overfladefejl (liggesår), mekanisk beskadigelse, råd, dårligt snit og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Courgetter opbevares bedst ved 7-10 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de løse kan holde sig i 2-3 uger. Ved 20 grader og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig i 3-5 dage.

Sæson
August-oktober

Konserveringsformer

Courgetter er i familie med græskar.

Dybfrysning
Ved dybfrysning bliver courgetterne bløde. De snittes, blancheres eller svitses i lidt smør, før de nedfryses.