Sesamolie 

sesamolie

Sesamolie


De vigtigste områder for produktion af sesamolie er Kina, Indien, Sudan, Etiopien, Nigeria, Uganda, Mexico og Venezuela. Sesamfrøenes fedt består for størstedelen af oliesyre (42%) og linolsyre (45%). Sesamolie anvendes hovedsageligt som madlavningsolie.

Sesamolie er meget anvendt i Mellemøsten og Asien. Kinesisk og japansk sesamolie bliver fremstillet af ristede sesamfrø. Det gør olien ravfarvet og giver den en kraftig gennemtrængende smag. Europæisk sesamolie bliver lavet af sesamfrø, der ikke er ristede. Den er lysegul og smager ikke nær så stærkt.

Fedtsyrefordeling for sesamolie:

  • Mættede fedtsyrer: 14 gram pr. 100 gram = 14% af fedtsyrerne.
  • Enkeltumættede fedtsyrer: 40 gram pr. 100 gram = 42% af fedtsyrerne.
  • Flerumættede fedtsyrer: 42 gram pr. 100 gram = 44% af fedtsyrerne.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og sesamolie har en god fordeling af fedtsyrer, idet den indeholder en stor andel enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken.