Apium graveolens var. rapaceum 

Opskrifter med selleri

selleri

 

 

 

Selleri 


Knoldselleri hører til skærmplantefamilien (Umbelliferae), der oprindeligt er hjemmehørende i landene omkring Middelhavet. Det er en ældgammel kulturplante; således har man i egyptiske grave fra omkring 1100 f. Kr. fundet rester af selleriblade. Også blandt de gamle grækere var selleri almindeligt kendt. I Danmark har den været kendt i hvert fald siden 1300-tallet, hvor den er nævnt i flere urtebøger. Anvendelsen formodes at være af medicinsk art. I 1600-tallet angives den at være dyrket i enkelte haver, og omkring år 1800 er den i visse egne af landet almindeligt dyrket. På Langeland forsøger man i denne periode at lave akvavit af selleri. Sammesteds finder selleri omkring år 1900 anvendelse som brunstfremmende middel.

Sellerifrø spirer langsomt, og vækstperioden for selleri er meget lang. Det er derfor nødvendigt at udplante selleri, for at de kan nå at blive tilstrækkelig store. Udplantning bør dog ikke foretages for tidligt, da der så vil være stor risiko for stokløbning.

Den ideelle selleriknold er glat med alle rødderne samlet under knolden. Den indvendige farve skal være hvid, og knolden skal være fri for indvendig hulhed.

Forbruget af selleri i Danmark har været nedadgående i flere år, hvilket til dels skyldes, at den ikke er særlig velegnet i råkost.

Betydning i kosten
Knoldselleri hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et stort indhold af vitaminerne B6, C og K, og af mineralet kalium samt af kostfibre.

Typiske fejl
Råd, misfarvet og udtørret top, dårlig afpudsning ved rødderne, indvendig hulhed og fryseskader (vævet bliver blødt og sortfarvet).

Opbevaring og holdbarhed
Knoldselleri opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er ca. 160 døgn. Ved 20 grader kan den holde sig 6-8 dage.

Sæson
August-maj

Konserveringsformer

Dybfrysning
Sellerien skrælles, skæres i terninger og blancheres i 2 min, hvorefter de pakkes portionsvis og nedfryses. Sellerien kan tøs op og bruges som suppeurt.