Brassica oleracea var. gemmifera 

rosenkål

Rosenkål


Som alle kåltyper hører rosenkål til de korsblomstrendes familie (Crusiferae). Oprindelsen er ikke kendt, men det menes, at den er opstået i Belgien ved forædling omkring år 1500. Herfra bredte den sig til Holland, Frankrig og England, men i lang tid var anvendelsen af rosenkål kun af ringe omfang. Først i 1800-tallet vandt dyrkningen af rosenkål for alvor frem. I 1800-tallet blev rosenkål introduceret i USA uden særlig succes. Først efter 2. verdenskrig, hvor dybfrost industrien voksede frem, vandt dyrkningen frem. I dag sælges ca. 70% af alle rosenkål i USA som dybfrost.

I Danmark har rosenkål i mange år været en almindelig afgrøde, men den store udbredelse har den aldrig fået. Muligvis skyldes dette dens lidt skarpe og meget kålagtige smag.

Rosenkål er en toårig plante. Det første år vokser en meterhøj, lodret stængel frem. Ved hvert blad bærer stænglen en sideknop, som rummer plantens opsparede næring. Disse knopper, som er det, man kalder rosenkål, bliver efterhånden ca. 3 cm i diameter, hvorefter de høstes, enten ved manuel plukning eller ved afskæring på maskine.

Opbygningen af rosenkål er fuldstændig som andre hovedkål, blot i miniature.

Betydning i kosten
Rosenkål hører til de energirige grønsager. Rosenkål har et stort indhold af vitaminerne C og K samt kostfibre.

Typiske fejl
Fryseskader (brune bladrande, indvendig brunfarvning), råd, skimmel, løse hoveder, plettede eller gule blade, uren skæreflade, insektangreb og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for rosenkål er ved –1-0 grader og 95-100 % relativ luftfugtighed. Holdbarheden er 14 dage ved 0 grader og 5 dage ved 4 grader.

Sæson
August-marts

Konserveringsformer

Dybfrysning
Rosenkålen gøres i stand og blancheres i 5 min og nedfryses. Ved optøning koges kålen i 7-8 min.