Raphanus sativus var. niger 

ræddike

Ræddiker


Ræddiker hører til korsblomstfamilien (Crusiferae). Man regner med, at deres oprindelige hjemsted er Lilleasien, hvorfra de tidligt er spredt til bl.a. Kina og Japan. Ræddiken er en af de allerældste grønsager, bl.a. vides det, at ræddiker var en vigtig bestanddel af føden for de slaver, der byggede Cheops-pyramiden omkring 2700 f. Kr. I det berømte Apollotempel i Delphi var der afbildninger af ræddiker på væggene. Udbredelsen til det nordlige og vestlige Europa sørgede romerne for i løbet af middelalderen. I Danmark angives ræddiker at være velkendte i 1600-tallet.

Ræddiken er en nær slægtning til radise, men er betydeligt større, har en tykkere skræl og smager lidt skarpere end denne.

Ræddiker findes i mange former og farver, hvide, røde og sorte, og runde, kegleformede til aflange cylinderformede. De almindeligste er de aflange røde og de runde sorte.

Den danske produktion af ræddiker er meget lille.

Betydning i kosten
Ræddiker hører til blandt de lavenergiholdige grønsager.

Typiske fejl
Udtørring, uren aftopning, indre fejl, råd og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Ræddiker opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 4 måneder. Ved 20 graderkan holde sig ca. en uge.

Sæson
Juli-marts