Rheum rhaponticum 

Opskrifter med rabarber

rabarber

Rabarber


Rabarber hører til syrefamilien (Polygonaceae). Den kommer oprindeligt fra strækningen langs floden Volga i det sydlige Sibirien. Navnet rabarber er afledt fra Rha barbarum, som betyder den rha, der kommer fra fremmede lande, hvor rha = Volga.

Optegnelserne om dyrkning i Europa daterer sig til 1600-tallet fra Italien og England. I begyndelsen finder den kun medicinsk anvendelse, men i 1800-taller bliver den brugt i madlavningen. I Danmark begynder dyrkning i haverne omkring år 1860, og rabarber er således en relativt sent tilkommet plante, selvom den i dag opfattes som meget gammeldags.

Produktion af rabarber i Danmark toppede lige efter 2. verdenskrig. I dag er den beskeden og omfatter kun friskvaremarkedet.

Rabarber er en flerårig, hårdfør plante, som man normalt kan høste på i 5-10 år. Blomsterstanden kan blive op til 2 m. høj, er grenet og har små hvide/cremefarvede blomster.

Betydning i kosten
Rabarber hører til blandt de mindre energiholdige grønsager. Rabarber indeholder oxalsyre, som er kalkbindende. Oxalsyren kan neutraliseres med calciumclorid, men dette er kun nødvendigt, såfremt man jævnligt indtager rabarberprodukter.

Typiske fejl
Udtørring, rådpletter og mekanisk beskadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Rabarber opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 20 døgn. Ved 20 grader 60 % relativ fugtighed kan de holde sig i 2-3 dage.

Sæson
Marts-august

Konserveringsformer

Rabarbersæsonen falder i to omgange, første gang i maj-juni, anden i august-september. Generelt kan man høste rabarber fra april til oktober.

Dybfrysning
Rabarberstilkene skæres i mindre stykker og fryses ned uden sukker.

Marmelade

  • 1 kg rabarberstilke
  • 600 gram sukker
  • 1 brev geleringsmiddel
  • Evt. kornene af en stang vanilje

Rabarberstilkene skylles, skæres i mindre stykker ca. 2-3 cm, drysses lagvis med sukker i en gryde og stilles til saftning.

Gryden bringes i kog og rabarberne koges i 5 min, hvorefter vaniljekornene og geleringsmidlet tilsættes. Marmeladen koges yderligere 10 min, før den hældes i glas, som lukke med det samme.

Saft

  • 1 kg rabarberstilke
  • 1 dl vand
  • Pr. liter saft bruges 250-300 gram sukker
  • 1 spsk. konserveringsmiddel

Rabarberne skylles, skæres i mindre stykker og koges med vandet i 15 min. Rabarberne moses mod grydens kant og hældes i en saftpose og afdrypper. Saften gives et opkog med den beregnede mængde sukker. Konserveringsmidlet tilsættes og saften hældes på flasker.