Petroselinum spp. 

persille

Persille


Persille hører til skærmplantefamilien (Umbelliferae) og er en af vore gamle kulturplanter. Petroselinum-slægten omfatter flere arter, bl.a. havepersille (Petroselinum crispum), der er den mest kendte og udbredte krydderurt i Danmark. Havepersille findes både i glatbladede og krusbladede (kruspersille) typer. Navnet ”Petroselinum” er lånt fra græsk og kommer af ”petron”, som betyder sten, og ”selinum”, som betyder selleri. Hermed hentydes til persillens oprindelige voksested som en slags stenhøjsplante.

Persillen stammer fra Middelhavsområdet og er i oldtiden blevet dyrket af både grækere og romere. I oldtidens Grækenland var persille et symbol på sorg, mens romerne brugte den som lægeplante, idet de tillagde den en dulmende virkning på for rigelig indtagning af vin. Persille tillægges desuden en særlig evne til at neutralisere hvidløg. Da persillen i middelalderen kom til Danmark, var det også som lægeplante. Munkene bragte den her til norden og dyrkede den i klosterhaverne. Oprindelig var det typer med glatte findelte blade, der blev dyrket, men da disse kunne forveksles med bladene fra hundepersille, der ikke har den samme aroma, gik man i stedet for over til at dyrke kruspersille.

Persille er en toårig plante, men det er især 1. års bladene, der har værdi som krydderplante. Persille kan høstes, så snart planten har veludviklede blade.

Både stængler og blade er rige på den æteriske olie apiol, der giver persille dens karakteristiske duft og smag.

Persille anvendes friskhakket, tilsat umiddelbart før servering, i fiskeretter, sauce, grønsagsretter, fars, æggeretter, kryddersmør, salat m.m.

Kruspersille sælges både i potte og afskåret i bundt.

Betydning i kosten
Persille har et moderat energiindhold og et højt indhold af vitaminer, især A, C og K. Persille er specielt rig på mineralet jern. På grund af den ringe mængde der anvendes, har persille dog ingen betydning for tilførslen af næringsstoffer.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og misfarvede eller visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10 grader og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed. Ved 0 grader kan afskåret persille holde sig i ca. 20 dage og ved 5 grader i ca. 10 dage.

Sæson
Januar-december

Konserveringsformer

Tørring
Persille kan samles i buketter, og tørres ude i solen. Det er også muligt, at sprede persillen ud på en bradepande og tørres det i ovnen ved 40-45 grader.

Dybfrysning
Persille kan fryses i buketter eller finthakket i isterningebakker, efter indfrysning tages klumperne  ud og emballeres i fryseposer.