Piper nigrum 

peber, sort

Peber


Peber tilhører peberfamilien (Piperaceae). Den antages at stamme fra bjergskråningerne ved Himalaya og Burma. Dyrkningen har fundet sted i årtusinder, og peber var allerede i oldtiden en vigtig handelsvare. Langt op i middelalderen var handel med peber en vigtig del af italienske købmænds indtjening. Peber var en kostbar vare, og vi bruger stadig udtrykket ”pebret” om høje priser.

Peberplanten er en flerårig klatreplante, som kan blive op til 15 m lang. Planten har mørkegrønne skinnende blade. Blomsterne, som er nøgne, sidder sammen i store aks. Frugten er en kugleformet stenfrugt, som ved modning går fra at være grøn til rød og ved tørring bliver sort.

Frugterne indeholder en æterisk olie med en skarp ætsende smag, som skyldes stoffet chavicin, Denne sammen med alkaloiderne piperin og piperidin giver peberet den karakteristiske smag.

Friske peberkorn sælges på stilk, og sådan er de meget dekorative til pynt. Ellers nippes peberkornene af stilken og anvendes hele eller purerede som krydderi. Grøn peber sælges i saltlage, vineddike eller tørret. Sort peber er stærkest, og sælges som hele korn eller kværnede. Hvid peber fremstilles af afskallede, sorte peberkorn, og sælges kværnet.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for frisk peber er ved 0 grader og 90-95% relativ fugtighed.