Pastinaca sativa 

Opskrifter med pastinak

pastinak

 Pastinak


Pastinak tilhører skærmplantefamilien (Umbelliferae). Den er oprindeligt hjemmehørende i Syd- og Mellemeuropa, hvor den især voksede i engområder. Denne stamform findes i dag også vildtvoksende i Danmark, hvor man kan finde den langs veje og gærder. Den er her karakteristisk med sine gule skærme, der kan ses i juli og august.

Som kulturplante hører pastinakken til gruppen af meget gamle kulturplanter. Den har været kendt og dyrket af de gamle grækere og romere. Til Norden antages den at være indført i Middelalderen, men er svær at tidsfæste nøjagtigt, da den i lang tid havde navn fælles med gulerod. Pastinakken var ikke velset i klostrene, da den var kendt for at stimulere kønsdriften.

Der findes forskellige typer af pastinak, lange kegleformede, halvlange kegleformede og runde til fladrunde. Det er især den lange type, der er kendt. Pastinak overvintrer på friland, idet den tåler en del frost.

I Danmark er der en meget beskeden produktion af pastinak, og hovedparten går til industri.

Betydning i kosten
Pastinak hører til blandt de mere energirige grønsager.

Typiske fejl
Udtørring, indvendig brunfarvning og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Pastinak opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den hos producenten kan holde sig i 2-6 måneder og i detailleddet i 3-4 uger. Ved 20 grader og 60 % relativ fugtighed kan pastinak holde sig i 4-6 dage.

Sæson
September-maj