Papayfrugt


Papaya har også det danske tilnavn træmelon. Frugten tilhørerCaricaceae-familien og menes at stamme fra Mexico. Efter opdagelsen af Amerika blev papaya spredt til den øvrige verden. Der blev meget hurtigt etableret en dyrkning af papaya i Indien, og siden har dyrkningen af papaya bredt sig til Afrika og Sydamerika. I dag foregår der dyrkning af papaya overalt i troperne med Brasilien, Indonesien og Mexico som de største producenter.

Papaya er et palmelignende træ. Frugten er pæreformet og kødfuld og kan veje op til 10 kg. De papayafrugter, der importeres til Danmark, er dog oftest ikke større end pærer.

Når frugten er moden, er skindet mere gult end grønt. Skindet er tyndt, og papaya er meget stød-følsom. Frugtkødet er gult, laksefarvet eller orange-rødt. Den mest importerede sort, Sunrise, har laksefarvet frugtkød. Fra Brasilien importeres Amazon-red med et mere rødt frugtkød. Solo er en mere rundformet sort med gult frugtkød. En moden papaya har gennemfarvet frugtkød. I midten af frugten ligger en masse små sorte uspiselige frø som en slimet masse. Frøene afgiver en karseagtig duft. Papaya er en saftig frugt. Smagen er meget neutral, men en velmoden papaya har også en lidt sødlig smag.

Frugten indeholder et enzym, papain, som har betydning bl.a. til mørning af kød.

Umodne papayafrugter anvendes i oprindelseslandene som grøntsag, kogt eller stegt.

Betydning i kosten
Papaya har et meget lavt energiindhold. Den indeholder væsentlige mængder af både A- og C-vitamin.

Typiske fejl
Køleskade, udtørring og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring er ved 10 grader og 85-90 % relativ fugtighed, hvor papayafrugten kan holde sig i 2-3 uger.