Pyrus communis L. 

Opskrifter med pærer

pærer

Pærer


Pærer tilhører rosenfamilien (Rosaceae). Oprindelsen af vore dages pære er noget usikker. Flere steder i Asien og Europa findes vilde pærer, men det antages, at de former vi kender i dag stammer fra Nordvestasien, hvor et stærkt tornet, småfrugtet pæretræ regnes for at være stamformen.

Pærer har været dyrket i kultur i flere tusinde år af bl.a. grækerne og romerne. Romerne udbredte pæredyrkningen til resten af Europa, især til Frankrig. Ved koloniseringen af Nordamerika i 1600-tallet bragte europæerne pæren med til Amerika. I dag dyrkes pærer i alle verdensdele med Kina og Italien som de største producenter.

Der findes et utal af sorter, som giver et stort udvalg med forskellig sæson, smag og aroma.

En væsentlig del af erhvervsavlen anvendes til pærekonserves, pære-cider og andre pæredrikke.

Betydning i kosten
Pærer hører til de energirige frugter.

Typiske fejl
Stødpletter, råd, overmodenhed, frostskader (brunt frugtkød), udtørring, overfladefejl, mekanisk beskadigelse og manglende stilk.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for pærer er ved 0 grader og 95-100% relativ fugtighed. Holdbarheden er afhængig af sort og modenhed. I detailleddet kan løse pærer holde sig i 1-3 uger ved 2-5 grader og 3-7 dage ved 20 grader. Pakkede kan de holde sig 5-7 dage ved 2-5 grader og 2-4 dage ved 20 grader.

Sæson
August-december

Konserveringsformer

De pæresorter, der modner tidligt, omkring juli og august, er ikke særlig holdbare.  Pæresorter, som først modner omkring oktober-november, kan gemmes i et par måneder, når de opbevares køligt. 

Tørring
Pærerne skrælles, befris for kernehuset og skæres i skiver. De kan tørres i ovnen ved ca. 50 grader, til al væde er fordampet.

Dybfrysning
Pærer kan blive let misfarvet ved dybfrysning, dette kan dog mindskes ved at tilsætte askorbinsyre eller citronsyre.

Pærerne skrælles, halveres eller skæres i både og befris for kernehuset. Pærestykkerne kommes portionsvis over i en kogende lage bestående af 5 dl vand, 250 gram sukker samt 0,5 tsk. askorbinsyre. Når pærerne er møre, lægges de i fryseemballagen. Den afkølede lage hældes over, så de lige netop er dækket.

Syltning

  • 1 kg istandgjorte modne pærer
  • 2,5 dl vand
  • 400 gram sukker
  • 0,5 dl eddike
  • 1 tsk. konserveringsmiddel

Pærerne skrælles og kan enten syltes hele, eller i mindre stykker. Lagen bringes i kog og pærerne lægges i. Lagen skal langsomt opvarmes til kogepunktet, hvorefter den skal afkøle i 15 min. Pærerne skal derefter koges til de er møre og lægges over i et glas. Lagen koges ind, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over pærerne. Glasset lukkes med et tætsluttende låg.

Henkogning

  • 1 kg istandgjorte, knapt modne pærer
  • 2,5 dl vand
  • 50 g sukker
  • Evt. 0,5 stang vanilje til hvert glas.

Pærerne skrælles, deles og lægges tæt i et henkogningsglas.  En lage af vand og sukker bringes til kogepunktet og pærerne koges til de er halvmøre. Pærerne lægges i et henkogningsglas, mens lagen skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over pærerne. Henkogningstiden er 25 min ved 85 grader.