Olea europaea 

Opskrifter med oliven

oliven

Oliven


Oliven hører til olivenfamilien (Oleaceae). Oliventræet har hjemme i Middelhavslandene, hvor der endnu visse steder findes skove af vilde oliventræer. Man antager, at Lilleasien er træets hjemsted, men dyrkningen har meget tidligt bredt sig til hele Mellemøsten, hvor det allerede i oldtiden var meget udbredt. Senere er olivendyrkning blevet bragt til andre egne med et tilsvarende klima, og det dyrkes nu i alle subtropiske områder, men det er stadig Middelhavslandene, der står for den største produktion.

Oliventræet er et stedsegrønt træ, som kan blive op til 20 m. højt. Træet har smalle læderagtige blade med et grågrønt, lid trist udseende. Blomsterne er små og hvide og har en dejlig duft. Frugterne er stenfrugter med saftigt, olieholdigt frugtkød. De umodne frugter er grønne, mens de modne er blåsorte.

Olivenfrugterne indeholder et glycosid, der giver frugtkødet en meget bitter smag.

Oliventræer kan blive meget store og meget gamle. Beskrivelser af særlige eksemplarer er derfor almindelige. Det tykkeste træ måler 27 m. i omkreds. Nogle mener, at de ældste træer stammer fra Jesu tid.

Friske oliven egner sig ikke til at spise rå, de er hårde og bitre. Den bitre smag forsvinder ved fermentering. Efter fermentering opbevares olivenfrugterne i en saltlage.

Opbevaring og holdbarhed
Oliven opbevares bedst ved 7-10 grader og 90 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 4-6 uger.