Mentha spp. 

Opskrifter med mynte

mynte

Mynte


Mynterne er flerårige urter, der hører til læbeblomstfamilien (Labiatae). Der findes forskellige arter af mynte. De kendes på deres karakteristiske aromatiske dufte. Fra flere af mynterne anvendes blade som krydderi eller til urtete. Som friske potteplanter sælges pebermynte og ægte schweizisk mynte.

Pebermynte (Mentha piperita) har glatte spidse blade. Pebermynteduften skyldes indholdet af pebermynteolier, der findes i planternes blade og stængler.

En anden type mynte sælges som ægte schweizisk mynte. Bladene har den kraftigste smag og aroma, lige før planten blomstrer.

Mynter er lige så anvendte i England, som persille er i Danmark. De anvendes i mintsauce eller mintgelé til lammekød, i fiskeretter, æggeretter, grønsagsretter, salater og kryddersmør. De giver en frisk og sommerlig smag, som ikke skal blandes med andre stærke krydderier. Kun lidt persille, citron eller hvidløg.

Både til kolde og varme drikke er mynte god. Bladene overhældes med kogende vand og trækker i 5-10 min. Derefter fjernes bladene, og teen serveres varm eller afkølet med isterninger.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10 grader og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed.

Sæson
Januar-december

Konserveringsformer

Tørring
Myntebuketter tørres i ovnen og opbevares i et glas eller dåse med tætsluttende låg.

Dybfrysning
Mynte hakkes og fryses isterningebakker, hvorefter klumperne tages ud og emballeres i fryseposer.

Myntegelé
1 stor håndfuld friske mynteblade 5 dl vand 2 spsk. citronsaft 500 g sukker 2 spsk. Geleringsblade Evt. grøn frugtfarve

Myntebladene skylles, hakkes groft og der hældes kogende vand over dem. Lad det trække til vandet er kølet så meget af, at man kan tage mynten op med fingrene. Knug den fuldstændig tør over gryden. Citronsaft og evt. lidt grøn frugtfarve bringes kog og geleringsmidlet, som er  rørt ud i lidt sukker kommes i. Herefter koges saften endnu et par minutter. Gryden tages af blusset, afkøles og sukker drysses i, hvorefter det bringes til kog og koger i 30 sek. Geléen hældes over i små glas, som lukkes med tætsluttende låg.