Cucumis melo L, Citrullus lanatus 

Opskrifter med melon

vandmelon

Melon (generelt) 


Melon hører til græskarfamilien (Cucurbitaceae) ligesom agurk, asier og græskar. Begrebet melon dækker over mange forskellige frugter, bl.a. vandmelonen (Citrullus lanatus), der tilhører en helt anden slægt, men alligevel normalt medtages under betegnelsen melon.

Melonerne stammer antagelig fra det østlige Indien, hvor de har været dyrket i årtusinder. Herfra har de bredt sig via Lilleasien til Europa og Afrika. Romerne kendte meloner, idet de forekommer på afbildninger fra det gamle Rom. Man mener, at det er Colombus, der har bragt melonerne til Amerika, hvor de er blevet en betydningsfuld afgrøde. Vandmeloner menes også at stamme fra Indien, men der kendes vilde former af vandmeloner både i Afrika, i Kalahari-ørkenen og fra Missisippidalen, hvor indianerne anvendte vandmeloner.

Melon er en ét-årig slyngplante, og de stærkt vandholdige frugter indeholder et væld af frø. Der findes et meget stort antal sorter og former, blandt andet fordi meloner dyrkes overalt i verden og derfor under meget forskellige betingelser i de forskellige lande.  I Danmark har der i mange år været en betydelig produktion af sukkermeloner, men ikke af vandmeloner.

Den største produktion af vandmeloner finder sted i Kina og i Tyrkiet, mens Kina og USA har den største produktion af sukkermeloner.

I Danmark er de mest almindelige melontyper netmelon, honningmelon, cantalouper, ogenmelon og vandmelon.

Netmeloner er ret store, kuglerunde, med et karakteristisk, skurvagtigt netværk på hele overfladen. Farven er gullig.

Honningmeloner er mindre end netmeloner og let tilspidsede i enderne. Overfladen er glat eller langstribet. Visse tidlige sorter er gullige, mens visse sene sorter er mørkegrønne i skallen.

Cantalouper er mindre end honningmeloner, 10-15 cm. i diameter, men ligner i øvrigt honningmeloner meget.

Ogenmelon er den mindste type. Formen er rund med stribning fra stilk til blomsterende. Farven er gulgrøn.

Vandmeloner er store, ofte meget store, runde og glatte i huden. Farven er kraftig mørkegrøn, kødet er rødt.

Betydning i kosten
Meloner har et stort vandindhold og hører til blandt de energifattige frugter.

Typiske fejl
Råd (især omkring blomst og stilk), skimmel, misfarvning (liggesiden mod jorden), deformitet, køleskader (vandigt udseende, bliver blød og misfarvet), mekaniske beskadigelser og overmodenhed.

Opbevaring og holdbarhed
De ideelle opbevaringsforhold er 5-9 grader og 85-90 % relativ fugtighed (RF) afhængig af sort. Opbevaringstemperatur er meget afhængig af sort og modenhed.

Sæson
Maj-august

Konserveringsformer

Dybfrysning
Melonerne skrælles, renses og skæres i terninger. Terningerne kan drysses terningerne med 1 dl sukker pr. 1 kg melon direkte i fryseemballagen. En anden mulighed er, at der koges en sukkerlage af  5 dl vand og 125 gram sukker, som hældes over terningerne i fryseemballagen.