Mangifera indica 

Opskrifter med mangofrugt

mangofrugt

 Mangofrugt


Mangofrugten hører til sumakfamilien (Anarcardiaceae) og menes at stamme fra bjergområderne i Burma og Himalaya. Man ved, at mango allerede flere tusinde år før vores tidsregning blev dyrket i Indien. Herfra bredte den sig til Sydøstasien, bl.a. Malaysia og Kina, hvorfra beskrivelser viser, at den allerede på tidligt tidspunkt havde en stor dyrkning.

Portugisiske og spanske søfarere bragte mango med sig til Afrika og Amerika, især Brasilien og Mexico.

I dag er mango den næstvigtigste tropiske frugt efter banan, og mango dyrkes over hele verden med Indien som den største producent.

Mangotræet er stort, op til 40 meter højt og bredkronet. Blomsterne sidder i store topformede stande, som indeholder flere tusinde blomster. Frugten er en stenfrugt.

Der findes mange forskellige sorter og typer af mango. De varierer i form, farve, smag, konsistens og næringsværdi. De kan være runde, ovale, pære- eller nyreformede. Farven på skindet varierer fra grønne og gulgrønne til røde, orange og violette nuancer. Frugtkødet er gult og i nogle typer let trevlet. I midten af en mango sidder en flad sten med trevler, der kan være ret fast forbundet med frugtkødet. Smagen af mango er sød, meget aromatisk og lidt terpentinagtig. Hos nogle typer er terpentinsmagen ret dominerende.

Betydning i kosten
Mango hører til de energirige frugter, og indeholder væsentlige mængder af både A- og C-vitamin.

Typiske fejl
Køleskader, trevlet frugtkød, udtørring og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Mangofrugter kan opbevares i 2-3 uger ved 10-14 grader og 85-90 % relativ fugtighed.