Prunus amygdalus

Opskrifter med mandler

mandler

Mandler


Mandeltræet hører til rosenfamilien (Rosaceae) og menes at være hjemmehørende i Vestasien, Afghanistan og Iran, hvor det stadig vokser vildt. Herfra har mandelen bredt sig til Europa, hvor dyrkning finder sted langt op i Mellemeuropa. Også til andre verdensdele har mandeldyrkning bredt sig, bl.a. til Californien. Nu finder dyrkning sted i mange subtropiske områder med Spanien og Italien som de største producenter.

Mandeltræet er et middelhøjt træ med rødlige grene. Blomstringen sker, før bladene folder sig ud, og træerne er i denne periode helt fyldt med rosa blomster. Frugten er grågrøn, fladtrykt og fløjlshåret. Den yderste skal er læderagtig og åbner sig ved modenhed, hvorved nødden, som indeholder den kerne, vi normalt kender som mandel, falder ud. Mandler sælges både med og uden skal. Skallen er lysebrun, hård og med punktformede huller. Det lyse frø er omgivet af en brun hinde.

Der findes flere typer mandler; krakmandler, søde og bitre mandler. Krakmandler har en så tynd skal, at den er let at knække med fingrene. Søde mandler er de almindelige spisemandler. Bitre mandler indeholder amygdalin. Det er et glycosid, som omdannes til bl.a. den giftige blåsyre, når mandlerne tygges. Bitre mandler er ofte mindre og mere grålige end søde mandler.

Betydning i kosten
Mandler er meget fedtholdige og har derfor et højt energiindhold. Mandler har et meget højt indhold af mineralet jern.

Typiske fejl
Indtørring, misfarvninger, skimmel og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Mandler opbevares bedst ved 0 grader og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 10-12 måneder.