Brassica rapa. var. rapa 

majroe

Majroe


Majroen tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae) og kendes også under navnene hvidroe, haveroe og turnips. Den er udviklet fra agerkålen Brassica campestris, som er en almindelig ukrudtsplante herhjemme. Majroen er en meget gammel kulturplante, kendt i oldtidens Grækenland og formodentlig samtidig med i det øvrige Europa. Særlig populær har den været og er stadig i de tysktalende lande.

Majroen har en meget kort udviklingstid, ca. 6 uger, og er ikke særlig varmekrævende. Dette gør, at den kan dyrkes langt op i Nordskandinavien og på Grønland.

Selve majroen kan være fladrund, rund, oval eller aflang, og farven er hvidgullig. Den øverste del kan være hvid, rød til violet eller grøn og flerfarvet. Majroen må ikke blive for stor (max. 8-10 cm. i diameter), da dette medfører, at roden bliver løs og svampet med øget risiko for træethed. Smagen varierer også en del afhængig af sort og dyrkningsforhold.

Betydning i kosten
Majroer hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et vist indhold af C-vitamin.

Typiske fejl
Råd, udtørring og træethed.

Opbevaring og holdbarhed
Majroer opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de uden top kan holde sig i 1-2 uger. Ved 20 grader og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig 2-3 dage.

Sæson
Maj-november