Løg


Løg hører til liljefamilien (Liliaceae), som udover mange prydplanter omfatter mange forskellige typer af spiseløg, der tilsammen tilhører slægten Allium. De mest almindelige spiseløg, kepaløg, bærer det latinske navn Allium cepa L.

Spiseløg stammer fra Centralasien, hvor der i Nordvestkina, Afghanistan og Uzbekistan stadig findes vildtvoksende kepaløg. I Kina blev der allerede for 3000 år siden dyrket løg, og i Ægypten findes afbildninger af løg i pyramiderne. Romerne bragte løgene med til Nordeuropa, og Colombus bragte løgene med til Amerika. I middelalderen var løgdyrkning almindelig, og man tillagde løg mange egenskaber, både som næringsmiddel og som lægeurt. Løg dyrkes nu i stor udstrækning over næsten hele kloden.

Der forekommer mange former for løg, som alle er nært beslægtede. Ud over kepaløg, som også findes som røde løg, kendes af spiseløg især skalotteløg, som er små og skarptsmagende og hvidløg, som især meget anvendes i de sydlige lande til madlavning.

Det bemærkes, at løgolien udskilles via sved med en meget karakteristisk lugt.

Betydning i kosten
Løg hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et stort indhold af kalium, kostfibre og vitamin C.

Typiske fejl
Råd, spirer, fryseskader (glasagtige), skimmel (ofte under skællene), bløde, fugtige, stødpletter og løse skæl.

Opbevaring og holdbarhed
Løg uden top opbevares bedst ved –2-0 grader og 75-85 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 7-8 måneder. Løg med top opbevares bedre ved 95-100 % relativ fugtighed, hvor de har ca. en uges holdbarhed ved 0 grader.

Sæson
Juni-maj

Konserveringsformer

Dybfrysning
Løgene kan skæres i skiver og evt. brunes før de nedfryses. Ved optøning bruges de direkte.

Syltede løg

  • 1 kg  pillede løg
  • 5 cm peberrod skåret i skiver
  • 2 dildskærme
  • 1 tsk. hel peber
  • 1 tsk. konserveringsmiddel

Syltelage af:

  • 1 liter husholdseddike
  • 150 gram sukker
  • 1 spsk. salt

Løgene koges i en lage af eddike, sukker og salt i 5 min, og lægges lagvis med krydderierne i et glas. Lagen koges ind, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over løgene.