Merluccius merluccius 

Opskrifter med kulmule

kulmule, filet, foto

Kulmule


Kulmule er en saltvandsfisk og hører til familien Merlucciidae. Kulmulens mund er sort som kul, deraf det danske navn. Den kendes også under mange lokale navne som risbider, løjer, heckt, skelfisk m.fl.

Kulmulen har et lille underbid og ingen skægtråd. Munden er stor med spidse tænder, og mund- og gællehuler er sorte. På grund af specielle bygningstræk i rygsøjlen og kraniet henføres kulmulerne nu til en selvstændig familie inden for torskefiskenes orden. Om dagen står kulmulen hvilende nær bunden på 100 til 300 meters dybde, men den søger opad om natten for at jage. De mindre fisk færdes i stimer. I gydetiden søger kulmulen ind på lavt vand, hvor de fleste danske fangster sker. Kulmulen lever af fisk, primært sild og brisling. Den gyder forår og sommer i åbent hav.

Kulmulen må fiskes året rundt, og det mindste fangstmål er 40 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 120 cm og 10 kg. Det er en fremragende spisefisk. Efter tilberedning ses tydeligt kødets flager, som let falder fra benene. Den regnes for en virkelig god spisefisk i Sydeuropa, og spises normalt i frisk tilstand, selv om kvaliteten faktisk forbedres ved nedfrysning.

Betydning i kosten
Kulmule er en mager fisk.

Sæson
Juli-september