Cocos nucifera 

Opskrifter med kokos

kokosnød, foto

Kokosnød


Kokospalmen hører til palmefamilien (Arecaceae) og fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen stammer fra. Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske områder. Den tåler ret høj saltkoncentration, men ikke skygge.

Palmen bliver ca. 30 m. høj og bærer en stor vifteformet krone af kraftige, 5 m. lange blade. Stammen er tynd, kun ca. 25 cm. tyk. Den holdes fast af et kolossalt rodnet, som består af flere tusinde kraftige rødder, som strækker sig ca. 5 m. ud fra stammen.

Frugten er en étfrøet stenfrugt, der vejer op til 2,5 kg. Yderst sidder skrællen, som er grøn og læderagtig. Derunder sidder frugtkødet, som er et tykt fibrøst lag. Inderst sidder stenen, som er den del, vi kalder kokosnødden. I stenens skal sidder 3 spirehuller, og inden for dem sidder kokosnøddens kim. Kokosnødden er en hård brun sten. Den rummer den faste frøhvide og inderst et hulrum med en kulsyreholdig væske, kokosmælken.

Man kan høre om en kokosnød indeholder mælk, ved at ryste den. En nød uden mælk kan være ret tør i frøhviden. Kokosnødden deles med en sav eller en hammer. Det bedste er at skære toppen af med en sav og så hælde mælken ud, inden man deler frøhviden yderligere. Frøhviden kan spises som frisk frugt, og mælken kan drikkes direkte fra kokosnødden. Begge dele kan også anvendes i varme retter.

Kokospalmen bruges til utallige formål, idet såvel træ, fibre, frugt og saft er vigtige for producenterne af kokos.

Betydning i kosten
Energiindholdet i kokosnød er lavere end i de fleste nødder, men den er dog stadig meget fedtholdig.

Typiske fejl
Revner i skallen eller beskadigelse af de 3 spirehuller.

Opbevaring og holdbarhed
Kokosnødder opbevares bedst ved 0 grader og 80-85 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 1-2 måneder.