Cicer arietinum 

Opskrifter med kikærter

kikærter, foto

Kikærter


Kikærter eller kikerærter er en bælgfrugt, der stammer fra Mellemøsten. Kikærter har været en kendt fødevare i mange tusind år, og var f.eks. velanset i det antikke Rom. Idag dyrkes kikærter i middelhavsområdet, i det vestlige Asien og i Indien.

Der findes mange sorter af kikærter. De europæiske sorter er typisk store (ca 15 mm i diameter) og gullige. Asiatiske sorter er mindre (5-8 mm) og mørkebrune.

Kikærter sælges oftest tørrede, som hele eller flækkede ærter. De sælges også hele eller purerede på dåse. Kikærter males også til mel, samt anvendes til bønnespirer. Kikærter anvendes til hummus og falaffel, samt i stuvninger, ragouter, grønsagsretter og blandede salater. Tørrede kikærter skal stå i blød 6-8 timer, inden de koges.

Betydning i kosten
Kikærter har ligesom andre bælgfrugter et højt proteinindhold. De er en god kilde til kalium, og de indeholder vitamin A, B og C.

Opbevaring og holdbarhed
Tørrede kikærter har en holdbarhed på flere år, hvis de opbevares tørt. Kogte kikærter kan holde sig et par dage i køleskab ved 5 grader.