Nephrops norvegicus 

Opskrifter med jomfruhummer

Jomfruhummer


Jomfruhummeren er et krebsdyr af familien Nephropidae og er også kendt som dybvandshummer.

Jomfruhummeren er væsentlig slankere end hummeren. Klosaksene er normalt lige store og forsynet med korte, hårde torne. Dens farve er lyserød. Jomfruhummeren jager aktivt om natten og lever af små bunddyr, orme og krebsdyr. Om dagen er den oftest nedgravet i bunden i en hule.

Jomfruhummeren kønsmodnes ved 3 til 5 års alderen. De ca. 4.000 æg bliver befrugtet under gydningen og opbevares i 8 til 9 måneder mellem hunnens halefødder, før de klækkes. Den gyder hvert andet år i marts til november.

Jomfruhummeren lever på dybder fra 15 - 500 meter på blød bund i modsætning til den ”rigtige” hummer, der foretrækker grus- eller stenbund. I Danmark lever jomfruhummeren i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. Jomfruhummeren bliver fisket med specielt konstruerede hummertrawl eller er bifangst ved rejefiskeriet. Jomfruhummeren skal have en længde på 13 cm fra pandetornene til bagkanten af svømmeviftens midterstykke. Størstedelen af de jomfruhummere, der fanges i Danmark, eksporteres til Sydeuropa.

Jomfruhummeren har samme karakteristika som hummeren, men kødet er blot "finere" i konsistensen.

Betydning i kosten
Krebsdyr indeholder mange næringsstoffer og er gode proteinkilder. De indeholder kun lidt fedtstoffer, men er til gengæld meget rige på kolesterol. Fisk og skaldyr indeholder specielt store mængder af essentielle fedtsyrer. Grunden til dette er, at der i planteplankton dannes essentielle fedtsyrer, som herefter via fødekæden opkoncentreres i fedtvæv og lever hos havets større dyr. 

Krebsdyr indeholder en række mineraler og er en god kilde til mineralerne zink og kobber. Derudover indeholder de en del vitaminer, heriblandt niacin og B12-vitamin.

Opbevaring og holdbarhed
Krebsdyr skal opbevares koldt, helst i køleskab eller fryses. Visse krebsdyr, som hummere og krabber opbevares levende hos fiskehandlere. De skal have en behagelig lugt og et ubeskadiget skold.