Reinhardtius hippoglossoides 

Opskrifter med hellefisk

Hellefisk


Hellefisk er en saltvandsfisk og hører til familien Pleuronectidae. Hellefisken er grønlændernes favoritfisk og en af de få fisk, som de også kan fiske om vinteren ved at hugge hul i isen. Sjovt nok interesserer selve fisken dem ikke specielt, men derimod anses finnerne for en delikatesse i Grønland, altså finnerne på fisken!

Hellefisken kan minde om helleflynderen, men den har næsten samme farve på både over- og underside. Den er højrevendt, men venstre øje sidder i ryglinien. Den har en stor mund og ret store tænder. Hellefisken færdes ikke udelukkende ved bunden som de fleste andre fladfisk. Den lever fra 200 til 2000 meters dybde i de arktiske have. Hellefisken lever af fisk, f.eks. små torsk og af rejer.

Hellefisken gyder fra maj til august på dybder fra 700 til 2000 meter. Den er da 9 til 10 år gammel. Når de nyudklækkede fisk er ca. 20 cm lange, får de også farve på undersiden og er klar til at trække mod dybere vande.

Mindste fangstvægt er 1,5 kg. Den normale maksimale størrelse og vægt er 120 cm og 45 kg.

Hellefisk kan fiskes hele året, men er en sjælden fangst for danske fiskere. Det er en mindre velsmagende fladfisk med et ret stort fedtindhold. Kødet er cremefarvet og meget blødt og vandet.

Betydning i kosten
Hellefisk er en fed fisk.