Anarhichas lupus 

Opskrifter med havkat

Havkat


Havkatten er en saltvandsfisk og hører til familien Anarhichadidae.

Havkatten, også kaldet havets ulv, ser frygtindgydende ud med sit grumme hoved. Den knuser og æder selv tykskallede skaldyr med sine store tænder, der sidder både på kæberne og i ganen. I gamle dage fortalte fiskerne, at havkatten kunne gå til angreb på robådens årer og flænse dem, og at den er så aggressiv, at den fortsætter med at bide, selv når tænderne knækker.

Havkattens krop er langstrakt. Dens farve kan variere, men normalt er den gråblå med mørkere tværstriber over ryggen og lysere på bugen. Kraniets knogler er usædvanligt stærke, og kæbemusklen er meget kraftig. Havkattens skind kan forarbejdes til fiskelæder.

Havkatten lever ned til 400 meters dybde, fortrinsvis på tangbevokset stengrund. Havkatten æder muslinger, rejer, krabber og hummere. Det menes, at ikke mindst hummerføde bidrager til, at havkattens kød er velsmagende. Havkatten er kønsmoden, når den er 6-7 år. Gydningen foregår fra november til februar på dybder ned til 200 meter. Hunnen lægger op til 20.000 æg.

Havkatten fanges året rundt, men de fleste dog i perioden februar til juli. Hos fiskehandleren sælges havkat som koteletfisk. Kødet er hvidt og fast, og de store fileter er benfri. Der findes intet mindste fangstmål. Den normale maximale størrelse og vægt er 125 cm og 20 kg. Danmarksrekorden for lystfiskere er fra 1979 og lyder på 10,5 kg.

Betydning i kosten
Havkat er en halvfed fisk

Sæson
Maj-juli