Corylus maxima 

Hasselnød


Hasselnødder hører til familien Corilaceae. De stammer fra Sydeuropa og Lilleasien, hvor den største dyrkning stadig foregår. Hasselbusken er kendt overalt i Europa og de øvrige verdensdele, men den dyrkes kun meget lidt uden for Europa og Lilleasien. Tyrkiet er den største producent.

Hasselbusken bliver ca. 3 m. høj. Bladform og farve varierer stærkt fra sort til sort. Blomstringen sker, før bladene kommer frem. Hanblomsterne danner rakler, mens hunblomsterne sidder i grupper på 2 eller 3. Frugten sidder i en hase, som næsten omslutter nødden. Nødden består af en kraftig skal, hvori der sidder en fedtholdig kim, omgivet af to kimblade, som udgør den nøddekerne, vi kender.

De runde, brune hasselnødder er de mest kendte i Danmark. De sælges både med og uden skal. Skallen er glat og hård og skal knækkes. Nøddekernen er lys, svag gullig og omgivet af en brun hinde.

Betydning i kosten
Hasselnødder hører til blandt de mest energirige frugter på grund af deres fedtindhold. De indeholder en del B-vitaminer og mineralet jern.

Typiske fejl
Indtørring, misfarvning, skimmel og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Hasselnødder opbevares bedst ved –3-0 grader og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 12 måneder.

Sæson
September-oktober

Konserveringsformer

Hasselnødderne er modne, når de er brune og let løsner sig fra haserne.

Tørring
Hasselnødder med haser på kan hældes i et net eller i nylonstrømpe og hænges enten i et køligt, velventileret rum eller fx udendørs under taghænget. Husk at ryste nettet ind i mellem, for at undgå mug.

Nødderne må ikke opbevares særligt længe ved stuetemperatur, hvor luften er tør. Dette vil medføre, at kernerne skrumper ind.

Dybfrysning
Nødderne knækkes, og kernerne lægges enkeltvis på en bakke og stilles i fryseren. Når kernerne er frosne hældes de over i en pose og lægges tilbage i fryseren.