Daucus carota L. 

Opskrifter med gulerod

 

 

 

Gulerod 


Gulerod er en 2-årig skærmplante (Umbelliferae), der findes vildtvoksende i store dele af Europa. Planten stammer fra Lilleasien og Ægypten, hvor den har været dyrket i mere end 2000 år. For omkring 600 år siden udbredtes gulerod til såvel Kina som til Europa, hvor den anvendtes både som køkkenurt, som lægeurt og til farvning. Det menes at hollænderne bragte den til Danmark under Chr. II.

Rødderne, som er en opsvulmet pælerod, rummer oplagringsnæring i 1. års planter. Formen på rødderne afhænger af sort og voksesteder. Mest populære i Danmark er cylindriske eller svagt koniske rødder af middelstørrelse. Blandt de dyrkede sorter findes dog et stort antal forskellige typer og sorter, fra meget store, stærkt koniske typer, hvor en enkelt rod kan veje op til 2 kg, til meget små rødder, såkaldte fingergulerødder, som kun vejer få gram.

Meget kendte er også kugleformede gulerødder, som normalt betegnes karotter.

Betydning i kosten
Gulerødder hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et stort indhold af A-vitamin og et mindre indhold af vitaminerne C og K samt kostfibre og mineralet kalium. Gulerødder har et stort indhold af mineralet mangan.

Typiske fejl
Råd, udtørring, misformning, toprester (især først på sæsonen), misfarvning i toppen og revnede eller knækkede gulerødder.

Opbevaring og holdbarhed
Gulerødder opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 25 døgn.

Sæson
Juni-maj

Konserveringsformer

Dybfrysning
Gulerødder er fryseegnet, men de risikere at blive bløde. Før nedfrysning skal gulerødderne skrabes og enten flækkes, skæres i skiver eller terninger. Blancheringstiden er ca. 5 minutter.

Henkogning
Før henkogning skal gulerødderne skrabes og enten flækkes, skæres i skiver eller terninger og pakkes tæt i et henkogningsglas. En saltlage hældes over, så gulerødderne er dækket.

Til 1 kg gulerødder beregnes en lage af 2,5 dl vand og 1 tsk. salt. Henkogningen foregår af to omgange, første gang i en time ved 100 grader, anden gang i 40 minutter