Citrus reticulata

clementin, foto

Clementin


Clementin, mandarin, tangerin, satsuma og andre krydsninger er en gruppe af frugter, som ofte går under betegnelsen småcitrus. De omfatter en hel række appelsinlignende produkter, hvoraf de mest almindelige i Danmark er klementinen og mandarinen.

Frugterne omfatter forskellige varianter af mandariner eller krydsninger mellem mandariner og andre citrusarter. Stamformen af mandarinen stammer fra Mauritius, en ø ud for Afrikas kyst. Der kendes to andre varianter, tangerinen, som stammer fra Nordafrika, og som har navn efter udskibningshavnen Tanger, og satsuma, som stammer fra den japanske ø Kiushu. Derudover findes et utal af krydsninger mellem mandariner og andre citrusarter.

Clementin har navn efter sin ophavsmand, Pierre Clement, som i 1902 skabte denne krydsning mellem mandarin og pomerans.

Temple er en amerikansk krydsning mellem grapefrugt og mandarin. Ved videre krydsning af Temple med mandarin fremkommer sorten Wilking, som hovedsageligt dyrkes i Californien.

Af andre sorter, som jævnligt findes på det danske marked, kan nævnes Monreal, Ortanique, og Tangelo. Småcitrus som de nævnte er udbredt i alle citrusproducerende områder, men dyrkning er først sat i system midt i 1800-tallet.

Udover størrelsen adskiller frugterne sig fra appelsiner ved at være mere søde og aromatiske. Skallen er ret tynd og let at fjerne. Som alle citrusfrugter spiller også disse produkter en stor rolle som leverandør af smags og duftstoffer.

Betydning i kosten
Småcitrus hører til de moderat energiholdige frugter og indeholder en vis mængde C-vitamin.

Typiske fejl
Køleskader (brunfarvning, gælder især satsuma), råd, skimmel, udtørring, fryseskader (tørt frugtkød), farvefejl og overfladefejl.

Opbevaring og holdbarhed
Afhængig af sort er den ideelle opbevaring ved 0-4 grader og 85-90 % relativ fugtighed. I detailleddet er holdbarheden 10-14 dage ved 0-3 grader, 7-10 dage ved 2-5 gradfer og 3-5 dage ved 20 grader.