Citrus limon L. 

Opskrifter med citron

Citron 


Citron hører som citrusfrugt til rudefamilien (Rutaceae).

Citrontræet har sit hjemsted i Nordindien og har været dyrket i flere tusinde år i Lilleasien og i Kina. Araberne førte citronen med sig til Nordafrika, og omkring år 1000 kom den til Sydeuropa. Nu dyrkes den i alle verdensdele. I Europa især i Italien, Spanien og Grækenland.

Citrontræet blomstrer næsten hele året og bærer derfor ofte frugter og blomster samtidig. Kun i sommerperioden bærer citrontræet normalt ikke frugt, men ved en særlig dyrkningsteknik, som anvendes i Europa, forsinkes frugtsætningen sådan, at der også i perioden maj-september kan høstes citroner, de såkaldte ”Verdelli”-citroner. Den normale høst af citroner i Middelhavsområdet foregår fra september. De tidlige citroner kaldes her ”Primofiori”.

Citroner har været anvendt til madlavning i Danmark i mange år og indgår på mange måder i desserter, bagværk, marmelader, drikkevarer og sammen med kød og fisk. Både skallen og saften finder anvendelse. Citronen er som de øvrige citrusarter væsentlig i spiritus- og parfumeindustrien.

Betydning i kosten
Citron hører til de moderat energiholdige frugter. Den har et betydeligt indhold af C-vitamin og et stort indhold af mineralet kalium.

Typiske fejl
Køleskader (brunfarvning af kødet, som bliver tørt), skimmel, for lavt saftindhold, overfladefejl og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
De ideelle opbevaringsforhold for citroner er ved 11-15 grader og 85-90 % relativ fugtighed. Hvis de er umodne, dog ved temperaturer over 14 grader.

 Gule citroner kan i detailleddet holde sig 1-2 uger ved 11-13 grader og under en uge ved 20 grader.

Sæson
Kan købes hele året