Brassica oleracea var. cymosa 

Opskrifter med broccoli

 

Broccoli


Broccoli kendes også under navnet aspargeskål. Den hører ligesom de øvrige kåltyper til den store korsblomstfamilie (Cruciferae). Broccoli er udviklet fra den vilde kål, som findes vildtvoksende i hele Middelhavsområdet. Den har været kendt i århundreder i Sydeuropa, og specielt i Italien har den været dyrket meget. I Danmark har den været kendt i mere end 40 år, og den er inden for den sidste årrække blevet populær. I USA er den som grønsagskultur vigtigere end blomkål.

Broccoli minder i opbygning om blomkål. Selve hovedet, der er relativt løst opbygget, består af en stor blomsterstand af funktionsdygtige blomster i knopstadiet. Efter hovedskuddet er skåret, vil planten udvikle nogle sideskud. Disse vil ikke opnå nær sammen størrelse som hovedskuddet og markedsføres ofte i bundter. Broccoli er i forhold til blomkål betydeligt mere følsom over for ugunstige temperatur- og fugtighedsforhold.

Den erhvervsmæssige dyrkning i Danmark er endnu relativ lille, men har været i stigning inden for de sidste år.

Betydning i kosten
Broccoli hører til de moderat energiholdige grønsager. Broccoli er meget rig på A-vitamin, men indeholder også meget af vitaminerne B2, B6, folacin, C og K. Desuden har broccoli et stort indhold af mineralerne calcium, mangan og kalium samt af kostfibre.

Typiske fejl
Udsprungne, gule blomster, udtørring, gulfarvning af løvet, træethed og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Broccoli opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 1-2 uger. Ved 20 grader og 60 % relativ fugtighed kan broccoli holde sig i 1-2 dage.

Sæson
Juli-november