Brassica oleracea var. botrytis 

Opskrifter med blomkål

foto af blomkål

 

Blomkål


Blomkål hører ligesom de øvrige kåltyper til korsblomstfamilien (Cruciferae).

Vilde former af kål findes overalt i Middelhavslandene, i Sydengland og i Sydirland. De dyrkede former, herunder blomkål, stammer fra Lilleasien, hvor de har været dyrket i årtusinder. I Spanien blev kålen indført i det 12. århundrede, og herfra bredte den sig ud over Europa. I midten af det 15. århundrede omtales den første gang i Danmark. Nu finder dyrkning af blomkål sted overalt på kloden.

Botanisk er blomkål speciel derved, at den blomsterstand, som udgør den spiselige del, anlægges allerede 1. år, og at flertallet af grenene i blomsterstanden er golde og fyldes med plantens oplagsnæring. Får hovedet lov at udvikle sig, vil det blomstre allerede 1. år, men uden at kunne modne sine frø.

Betydning i kosten
Blomkål hører til de blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et betydeligt indhold af C- og K-vitamin og et stort indhold af vitaminerne B6 og pantotensyre. Derudover har blomkål et stort indhold af mineralerne fosfor og kalium samt kostfibre.

Typiske fejl
Udtørring, misfarvning af blade og hoved, form- og udviklingsfejl (løse hoveder), bakterieangreb (mørke pletter), råd og skimmel.

Opbevaring og holdbarhed
Blomkål opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i op til 40 døgn.

Sæson
Maj-november

Konserveringsformer
Frisk blomkål kan holde sig ca. en måned, hvis de opbevares køligt i plasticposer.

Dybfrysning
Blomkål er fryseegnet, men man kan dog risikere, at kålen bliver lidt blød og misfarvet.

Man kan fryse hele kålhoveder, men det er bedst at dele dem i buketter. Blomkålsbuketter blancheres 3-4 min og hele blomkål i 6-7 min. Ved optøning kommes de frosne buketter 5 min i kogende vand, mens hele blomkål koges i 10 min.