Vaccinium myrtillus, Vaccinium corymbosum 

Opskrifter med blåbær

 

Blåbær


Blåbær hører til bøllefamilien (Vacciniaceae). Der findes flere arter af blåbær; den storfrugtede blåbær, også kaldet amerikansk eller højbusket blåbær, Vaccinium corymbosum, og den her i landet vildtvoksende blåbær Vaccinium myrtillus. Bærstørrelsen for de storfrugtede amerikanske blåbær er væsentlig større end for de vilde blåbær. Desuden sidder bærrene i klaser hos de storfrugtede, hvilket gør plukningen betydelig lettere. Selve busken er også større hos de storfrugtede, op til 1,5 m. mod 30-40 cm. for de vildtvoksende.

Blåbær er en flerårig kultur, og der går normalt 3-4 år fra plantning, før der opnås rimelige udbytter. Til gengæld kam man så høste på dem i 50-75 år.

Betydning i kosten
Blåbær hører til blandt de energirige frugter. De indeholder en betydelig mængde C-vitamin.

Typiske fejl
Råd, skimmel, udtørring og mekanisk bekadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Blåbær opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed.

Sæson
August-september

Konserveringsformer

Tørring
Blåbær kan tørres i ovnen. Forinden blancheres de i få minutter, så skallen brister.

Dybfrysning
Bærrene kan fryses, som de er, eller enten drysses med sukker eller lægges i lage.

Til 1 kg blåbær drysses lagvis med ca. 200 g sukker direkte i fryseemballagen

Til 1 kg bær koges en lage af  ½ liter vand og 300 g sukker, der hældes over bærrene i fryseemballagen. Bærrene skal lige netop være dækkede

Syltning

  • 1 kg blåbær
  • 1 dl vand
  • ca. 600 gram sukker
  • 1 tsk. konserveringsmiddel

Skyld bærrene og kog dem med vandet ved svag varme i nogle få minutter. Rør forsigtigt så de øverste bær kommer nederst og omvendt.

Drys sukkeret i og bring grydens indhold til kogepunktet. Tag gryden af blusset, lad den køle af 15 minutter og kog atter op. Tag gryden af blusset, skum og tilsæt konserveringsmiddel. Hæld syltetøjet i glas og sæt et tætsluttende låg på.

Marmelade

  • 1 kg blåbær
  • 2 dl vand
  • 600-750 gram sukker
  • Evt. 1 brev geleringsmiddel

Blåbærrene koges ved svag varme i vandet til de er møre ca. 10 min. Drys sukkeret i og forsæt kogningen yderligere 10 min. Hvis man ønsker en stiv marmelade, tilsættes et brev geleringsmiddel. Skum marmeladen og hæld den i glas der lukkes med et tætsluttende låg.

Kryddersnaps
En bredhalset flaske fyldes med fuldmodne blåbær. Bærrene overhældes med Brøndum eller fortyndet finsprit til 40 %. Lad snapsen trække i 3-4 måneder, hvorefter bærrene sis fra. Snapsen er et koncentrat og skal fortyndes

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.