Persea americana Mill. 

....Opskrifter med avocado

foto af avocado

 

Avocado


Avocado er frugten af avocadotræet, som hører til laurbærfamilien (Lauraceae). Avocadotræet er hjemmehørende i det nordlige Sydamerika, hvor det har været dyrket i meget lang tid. Avocado var bl.a. en yndet spise hos aztekerne, da spanierne kom til Amerika. Første gang den blev omtalt i Europa, var i 1519 i en spansk beskrivelse. Nu dyrkes den mange steder i tropiske og subtropiske områder med Mexico som den største producent. Også i Middelhavslandene, bl.a. i Israel og Spanien, dyrkes avocado.

Frugten har form som en pære og betegnes ofte avocadopære. Botanisk er frugten et bær med et lyst, grønligt frugtkød omkring et stort frø. Frøet, som ikke kan spises, kan veje op til 25 % af frugtens samlede vægt. Frugtkødet er meget fedtholdigt og har været brugt tidligere til sæbefabrikation. På den modne frugt er konsistensen af frugtkødet næsten som smør.

Der forekommer en række forskellige sorter af avocado, som har forskellig sæson. Avocado spises rå, naturel eller blandet med f.eks. rejer. Frugten skæres over, og frøet fjernes. Kødet misfarves hurtigt efter overskæringen. For at modvirke dette, kan der dryppes lidt citron over skærefladen.

Betydning i kosten
Avocado er blandt de mest energirige frugter og grøntsager. Dette skyldes især et stort indhold af umættede fedtsyrer. Avocadoer har et stort indhold af vitaminer, såvel B-vitaminer som vitaminerne C, D, E og K. Desuden mineralerne jern, kobber og kalium samt kostfibre.

Typiske fejl
Misfarvning af frugtkødet (køleskader), trykpletter, skimmel, misfarvning af overfladen og umodenhed (stenen slipper ikke).

Opbevaring og holdbarhed
Ideel opbevaring for avocado er ved 7-13 grader og 85-90 % relativ luftfugtighed, afhængig af sort og oprindelsessted. Ved 7 grader og 90 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig 2-4 uger og emballerede i 6-7 dage. Ved 20 grader og 60 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig i 2-7 dage og emballerede i 2-5 dage.Avocado får let køleskader, som viser sig som brunfarvning af frugtkødet. Hvis frugten ikke bliver blød, tyder det også på en køleskade. Avocado fra subtropiske områder (Israel, Sydafrika) har 7 grader som laveste opbevaringstemperatur og avocado fra tropiske områder 13 grader.

Avokado modner hurtigere hvis de opbevares sammen med æbler eller tomater.