Solanum melongena

....Opskrifter med aubergine

foto af aubergine

 

 Aubergine


Aubergine kaldes også ægplante og ægfrugt og hører sammen med tomat, peber og kartoffel til natskyggefamilien (Solanaceae).

Planten kommer sandsynligvis oprindeligt fra Indien eller Kina, hvor man endnu kan finde vildformer. Til det sydlige Europa menes den indført i 1700-tallet. I Danmark har den været kendt i mange år, men det er først inden for de sidste 20-25 år, den er blevet populær i husholdningen.

Planten er en etårig, kraftig plante, der ofte er tornet, og den kan i væksthus blive flere meter lang mod normalt ca. 1,5 m på friland. Frugterne udvikles, uden at der behøves en befrugtning, og de kan høstes på et hvilket som helst tidspunkt inden modning. Bliver auberginer modne, bliver frugtkødet sejt og kedeligt. Frugterne findes i et utal af former og farver. Runde, langovale og hvide, røde, gule blå, violette til næsten sorte. Det er de langovale, mørkviolette, der er de mest almindelige.

Aubergine dyrkes erhvervsmæssigt kun meget lidt i Danmark, men ses ofte i de små havedrivhuse.

Betydning i kosten
Auberginer hører til de moderat energiholdige grøntsager. De er rige på mineralet kalium.

Typiske fejl
Udtørring, rådpletter, råd i stilkenden, overfladefejl, køleskader (skjolder på overfladen, bronzering, grubedannelse og brunfarvning)

Opbevaring og holdbarhed
Auberginer opbevares bedst ved 8-10 grader og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de løse kan holde sig i 10-14 dage og emballerede i 8-10 dage. Ved 20 grader og 60 % relativ fugtighed kan auberginer holde sig i 5-6 dage. Auberginer er desuden ikke egnede til frysning.