Asparagus officinalis 

....opskrifter med asparges

 

 Asparges


Asparges tilhører liljefamilien (Lilliaceae), og det latinske navn, Asparagus officinalis, hentyder til dens tidligere anvendelse som lægeplante. Den er en meget gammel kulturplante og var kendt af ægypterne for 5000-6000 år siden. Dyrkning af asparges i Danmark kendes først fra det 17. århundrede.

Asparges er en flerårig plante, og det er ikke ualmindeligt at høste på samme plante i 20-25 år. Der findes to typer asparges. Den hvide (blegede) asparges dyrkes på opsatte bede og stikkes (skæres) under jorden på det tidspunkt, topskuddet bryder jordoverfladen. Det er vigtigt at undgå lys, da dette medfører misfarvning. Der har i Danmark været en betydelig produktion af asparges til industri, især lokaliseret på Samsø, Lammefjorden og Fyn, men pga. de store arbejdsomkostninger til skæring og billig import er denne produktion ophørt.

De grønne asparges kræver ikke opsætning i bede. De grønne skud vokser over jorden og skæres ved jordoverfladen, når længden er passende. Der er således betydelig mindre arbejde forbundet ved dyrkning af de grønne asparges. Dette har givet baggrund for en større dyrkning i de sidste år, sammen med at det er gået op for befolkningen, hvor velsmagende de grønne asparges er.

Grønne asparges har en lidt kraftigere smag end de hvide, og de har derudover et større næringsindhold og er nemmere at tilberede.

Betydning i kosten
Asparges hører til de energifattige grøntsager. De indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C.

Typiske fejl
Misfarvning, dårligt snit, udtørring, løse hoveder, træethed, størrelsessortering og forurening med sand i hovedet.

Opbevaring og holdbarhed
Asparges opbevares bedst ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 14 døgn.

Sæson
Maj-juni