Citrus sinensis L. 

foto af appelsin

opskrifter med appelsin

 Appelsin


Appelsin hører, som de øvrige citrusarter, til rudefamilien (Rutaceae). Den stammer antageligt fra det sydlige Kina, hvorfra den er blevet ført vestpå til Indien og til Sydeuropa, hvor den har været dyrket siden 1400-tallet. Appelsintræer anvendtes dengang mest som prydtræer, og den første store, kommercielle plantning af appelsiner i Spanien fandt sted så sent som i 1700-tallet og i Italien først 100 år senere. Appelsinen blev tidligt udbredt til Amerika, hvor den hurtigt fik stor betydning.

I dag dyrkes appelsiner i alle verdensdele, især i de subtropiske områder med Brasilien og USA som de største producenter. Appelsintræet bliver mellem 5 og 12 meter højt og er oftest meget tornet. Frugten er som regel næsten kuglerund med en læderagtig hud, som beskytter frugtkødet mod udtørring.

Alle dele af frugten udnyttes. Kødet presses til appelsinjuice, skallens indhold af appelsinolie bruges til læskedrikke, likører og kosmetik, det hvide lag i skrællen bruges til pektinfremstilling, og de tørrede rester af ekstraheret skræl anvendes som foder.

Appelsinen er en af de mest udbredte frugter, og dens betydning i verdenshandelen er stor.

Betydning i kosten
Appelsin hører til blandt de moderat energiholdige frugter. Appelsiner har et væsentligt indhold af C-vitamin og mineralet kalium.

Typiske fejl
Køleskader (brune, indsunkne pletter), skimmel, råd, ældning (brune pletter, mest ved stilkenden), fryseskader (tørt frugtkød) og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Ideel opbevaring er ved 2-5 grader og 90-95% relativ luftfugtighed. Holdbarhed og ideel opbevaringstemperatur varierer dog afhængig af appelsinsort og oprindelsesland. I detailleddet er holdbarheden ca. 2-3 uger ved 2-5 grader og 1-2 uger ved 20 grader.