Ananas comosus L 

Ananas

opskrifter med ananas

Ananas


Ananas er en agavelignende tropisk plante, som stammer fra Brasilien, hvor de vilde former stadig findes. Som kulturplante var den udbredt over store dele af Syd- og Mellemamerika, da europæerne kom til Amerika. Senere spredtes kulturen til andre verdensdele, og i dag dyrkes ananas overalt i de tropiske egne. Også i Europa har dyrkning været forsøgt. Selv i Danmark har der, på nogle herregårde og i Rosenborg Slotshave, været dyrkning af ananas i væksthus.

Ananasplanten er enkimbladet og består af stive, tornede, sivagtige blade, ca. 1 m lange, som vokser i roset. Blomsten skyder op fra rosettens midte med en kort, men kraftig stængel. Herpå dannes frugten, som består af en kødfuld, koglelignende samlefrugt. Stilken er vokset igennem frugten og afsluttes med en lille bladroset, hvorved ananassen får det udseende vi kender.

Når ananas høstes, hugges hele den ét-årige plante om, og nye stiklinger plantes i stedet.

Betydning i kosten
Ananas hører til de moderat energiholdige frugter. Ananas har et stort indhold af C-vitamin og af mineralerne mangan og kalium. 

Typiske fejl
Råd, køleskader, vissen top og indre fejl (brunfarvning, hårde stykker i frugtkødet).

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for ananas er ved 8-10 grader og 90-95 % relativ luftfugtighed, hvor holdbarheden er 5-7 dage. Holdbarheden er ca. 3 dage ved 20 grader og 60% relativ luftfugtighed.

Umodne ananas får let køleskader ved opbevaring under 10°C. Skaden viser sig som manglende evne til modning, brunt eller mat skind, vandet frugtkød, kronen visner eller pilles nemt af, grønne pletter og manglende evne til at udvikle smag og aroma.

Sæson:
Kan købes hele året